Vršatec / Chmelová 06.09.2015 ( Nedela )

25.08.2015 10:05

Ahojte priatelia Medvedíci,

Vršatec / Chmelová  06.09.2015  ( Sobota )

Tentokrát si výlet pre Vás pripravil Lukaško ( Flukie ). O čo ide? Ide o jednodňový výlet s výstupom na Vršatec a Chmelovú. Hikerplaner odhaduje trasu na necelé 4 hodiny čiže jedná sa o pohodičkovú turistiku verím že v pohodičkovom septembrovom počasí. Ako som spomenul vyššie akciu organizuje Flukie a preto je potrebné sa prípadne hlásiť u jeho osoby.

 

Termín: 06.09.2015 t.j. Nedela odchod cca 7.00 hod *

* Lukáško zatial neupresnil presný čas odchodu !!!

 

Chmeľová - 925 m n. m.

Prekrásny bralnatý vrch Chmeľová dvíhajúci sa nad Vršatským Podhradím je po Veľkej Javorine druhým najvyšším vrchom pohoria Biele Karpaty (spoločne s rovnako vysokým vrchom Jelenec). Geograficky patrí do bielokarpatského podcelku Vršatské bradlá, ktorých je zároveň najvyšším vrcholom, čo je však zaujímavé – leží mimo územia prírodnej rezervácie Vršatské bradlá. Z vrcholu Chmeľovej sa naskytá nádherný výhľad do údolia Váhu na východe či na sýtu zeleň lesov a horských lúk na západe. Kúsok od vrcholu stojí drevená chatka, ktorá však neslúži turistom. Na Chmeľovú vedie značený turistický chodník z Vršatského Podhradia a z obce Červený Kameň. Trasa tohto chodníka prechádza okrajovou  časťou rezervácie Vršatské bradlá a poskytuje množstvo nádherných pohľadov na tento prírodný skvost.

Hrad Vršatec

V prekrásnom prostredí národnej prírodnej rezervácie Vršatské hradné bralo sa nachádzajú skromné zvyšky kedysi mocného hradu Vršatec. Tento hrad bol postavený v 13. storočí a patrí k najstarším na celom Považí. Začiatkom 18. storočia, vo víre stavovských povstaní, ho habsburské vojská vyhodili do vzduchu, aby sa v ňom nemohli opevniť proticisárski vzbúrenci a odvtedy už nebol obnovený. K hradu sa viaže srdce trhajúca povesť o tunajšom zemepánovi Imrichovi a jeho vernom kastelánovi, ktorí pri obrane pevnosti proti Tatárskym dobyvateľom spoločne padli do pohanského zajatia. Aby nemohli ujsť, spútali ich Tatári dovedna za nohy. V temnici, kde mali stráviť posledné dni svojho života sa im však podarilo objaviť sekeru a kastelán navrhol, aby mu pán odťal nohu a oslobodil tak aspoň seba. Keď to dojatý Imrich odmietol, sluha sa o spútaný úd pripravil sám. Pánovi sa z väzenia podarilo ujsť a Tatári udivení láskou a obetavosťou verného kastelána, pustili na slobodu i jeho.